Transparantie

transparant zijn in relatie

In een relatie en zeker in een intieme relatie, is transparantie een van de belangrijkste bouwstenen. Aan de ander vertellen wat je intieme gedachten zijn, wat je lichamelijke verlangens zijn en welke emotionele ruimte je hebt om intiem te experimenteren.

Het gaat bij intimiteit in eerste instantie immers niet om wat je doet, maar om wie je bent. Als je intiem bent met je partner dan bied je geen techniek aan, maar je hart, je liefde en je passie. Jij doet niet intiem, je bent intiem. Met deze transparantie kan de intieme relatie opgebouwd worden. Met transparantie zet je de deur van je hart open en zeg je: “Jij mag bij mij binnenkomen. Ik laat jou toe in mijn intieme gedachten, verlangens, angsten en avontuurlijke behoeften. Ik vertrouw erop dat je mij niet afwijst.” Het is dit gevoel van bij elkaar thuiskomen dat we allemaal zoeken in een relatie. Volledig geaccepteerd te worden naar geest, ziel, lichaam en seksuele wensen, zonder angst dat de ander je wilt omvormen tot zijn of haar beeld.

Transparant leren zijn over je intieme gevoelens is een proces. Iemand zei eens tegen mij: “Ik vind seks hebben gemakkelijker dan over seks praten.” Het kan zijn dat je zegt: “Ik vertrouw mijn partner helemaal en toch vind ik het moeilijk om te vertellen dat ik een keer op de keukentafel wil vrijen. Ik denk dat hij mij dan zal uitlachen”.

Transparantie heeft ook te maken met zelfkennis. Weet je eigenlijk wel wat je verlangt? Als je niet weet wat je intieme verlangens zijn, dan kun je daar natuurlijk ook niet transparant over zijn. En als je niet transparant bent dan weet je partner ook niet hoe hij of zij jouw intieme leven kan vervullen.

Wil je transparant zijn, maar is er naast liefde en vertrouwen ook pijn? Je hebt je partner vertrouwd, maar hij of zij heeft dat vertrouwen toch een keer geschonden? Dan is het een hele prestatie om weer opnieuw te vertrouwen, maar niet onmogelijk. Je kunt elke kamer in je intieme levenshuis herinrichten, ook dat kleine, vergeten, koude kamertje ergens onder in de kelder waar de pijn zit.

Wil je direct aan de gang om jullie intieme relatie te verbeteren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.