Tuininspiratie

de tuin

Je wordt geboren met een klein stukje rijke en vruchtbare grond, uniek voor jezelf. Je hersenen en lichaam zijn de bodem van deze tuin en individuele verschillen zijn belangrijke kenmerken van je aangeboren tuin, die is gemaakt van dezelfde onderdelen als die van iedereen, maar op een unieke manier is georganiseerd. Aangeboren tuininspiratie zeg maar.

Onkruid

Je familie en je cultuur planten zaden en verzorgen de tuin, en ze leren je hoe je het moet verzorgen. Ze planten zaden van taal, gedrag, kennis en gewoonten over liefde, veiligheid, lichamen en seks. En geleidelijk aan, terwijl je de puberteit betreedt, neem je de verantwoordelijkheid op je om je eigen tuin te onderhouden. Als je de tuin zelf gaat verzorgen, zul je merken dat je familie en je cultuur een aantal mooie en aantrekkelijke planten hebben geplant en ornamenten hebben geplaatst. Je zult ook merken dat je familie en cultuur een behoorlijk hoeveelheid onkruid hebben gezaaid, waarvan zij dachten dat het geen onkruid was. En iedereen – zelfs degenen wiens familie behoorlijke aantrekkelijke planten heeft geplant – zal te maken krijgen met het ongewenste onkruid van een seks-negatieve cultuur.

Vervangen

In feite heeft niemand er natuurlijk voor gekozen om onkruid in je tuin te zaaien en je hebt er al helemaal niet voor gekozen om onkruid in je eigen tuin te hebben. Maar het is er. En als je een gezonde tuin wilt hebben, een tuin die je zelf kiest, dan moet je van tijd tot tijd je tuin in en uitvinden wat je wilt behouden en koesteren en wat je wilt uitgraven en vervangen door iets dat mooier en gezonder is.

Inspiratieloos

Je hebt zelf niet gekozen voor de planten en het onkruid dat door familie en cultuur is geplant. Ze hebben gedaan wat goed was in hun eigen ogen. Ze waren zelf namelijk ook opgegroeid met een soort van tuin die ze vervolgens ook aan jou doorgegeven hebben. Ze waren zelf ook gewend aan lichamelijke zelfkritiek en seksuele schaamte. De Canadese seksuologe Robin Milhausen zegt: “We voeden onze kinderen op om seksueel disfunctioneel te zijn, met alle nee-boodschappen die we hen geven over ziektes, schaamte en angst. En dan, zodra ze achttien zijn, worden ze verondersteld te genieten van hun seksualiteit, orgasmes en seksuele creativiteit. Het slaat nergens op. Geen van de dingen die we in onze opvoeding zeggen of doen of in onze samenleving voorlichten bereidt onze kinderen daarop voor”.

Aangeleerd

Deze nee-boodschappen hebben diepe patronen van denken en voelen gecreëerd. Patronen die gedurende tientallen jaren van het volwassen leven ook nog eens worden versterkt en herhaald. Deze patronen zijn nadrukkelijk niet aangeboren, maar ze zijn aangeleerd. Maar net zoals je ze hebt aangeleerd, kun je ze ook weer afleren, als je wilt. Je kunt je tuin herinrichten en de planten en ornamenten vervangen door nieuwe, gezondere en mooiere exemplaren die vertrouwen, vreugde, tevredenheid en zelfs seksuele passie bevorderen.

In alle coaching die ik tot nu toe gedaan heb en doe kan ik drie nee-boodschappen in een of andere vorm destilleren. Nee-boodschappen die de herinrichting van jouw persoonlijke tuin en jouw seksueel plezier hartgrondig vergallen: de morele boodschap (je bent slecht), de medische boodschap (je bent ziek) en de mediaboodschap (je bent onvoldoende).

Voorbeeld. Marlinde kan niet genieten van haar seksuele relatie met haar man waarmee ze nu vijf jaar getrouwd is. Al vijf jaar heeft ze het voor elkaar gekregen om op de een of andere manier haar man Richard te laten denken dat de seks fijn is, afwisselend en heerlijk. En voor al die keren dat ze intimiteit en seks met Richard had afgewezen had ze ingenieuze verhaaltjes bedacht. Uit zelfbehoud. Want ze raakte niet opgewonden, vond het niet fijn en elke keer seks was voor haar een hele worsteling. Totdat ze in een helder moment tot besef kwam dat ze dit natuurlijk niet nog eens dertig jaar kon volhouden. Ze kwam over de brug en stortte haar hart uit bij Richard. Richard wees haar niet af, maar opperde om samen hulp te zoeken. Aan het begin van onze coaching relatie hebben we stap voor stap haar tuin geanalyseerd. Wie heeft welk plantje of onkruid geplant in je tuin? En waarom? En wat waren voor jou de consequenties? Enz.

Deze coaching hebben we niet mondeling gedaan, maar via e-mail en opgezet tijdens de e-cursus Intimiteit-Jullie energie gevende bron. Door deze combinatie bouwden ze stap voor stap nieuwe inzichten op, konden ze na elk hoofdstuk vragen stellen en konden ze door middel van vragen en opdrachten hun sekstuinen herinrichten.

Volgende keer verder over de drie nee-boodschappen je bent slecht, je bent ziek en je bent onvoldoende.

2 reacties

  1. Pingback: De Passiecoach NederlandHoe is jouw tuinontwerp?

  2. Pingback: De Passiecoach NederlandVerander nee in ja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.