Veel of weinig

een wijs man

Tijdens een bepaalde film is er een scene waarbij het scherm is opgedeeld in twee delen. Op het linkerdeel zien en horen we de echtgenoot klagen: “We hebben zelden seks. Misschien drie keer per week maximaal.” Op het rechter scherm horen we tegelijkertijd zijn vrouw mopperen: “We hebben continue seks. Ik denk zelfs wel twee of drie keer per week.” 

Veel of weinig

De filmscène was bedoeld als een humoristisch stukje dat duidelijk het verschil in beleving laat zien tussen man en vrouw. Maar als je deze scene herkent als vrouw is het voor jou waarschijnlijk niet zo humoristisch. In jouw denken is seks misschien een heel GROOT niet zo’n leuk ding, want hij zou wel meer willen en jij het liefst minder. Dr. Ed Wheat (Intended for pleasure) zegt dat een gemiddeld stel niet meer dan één uur per week bewust geniet van op elkaar gerichte liefde. Hoe vind je dat, gemiddeld één uur per week met de liefde van je leven? Veel of weinig? Is seks met je partner het minst interessante naast alle andere rollen, taken en verantwoordelijkheden die je hebt te vervullen? Hoewel ik in deze blog uitga van de vrouw komt andersom natuurlijk ook voor, de vrouw wil meer en de man minder.

Desinteresse

Als dit in mindere of meerdere mate op jou slaat dan wil ik je een moment uitdagen eens na te denken waarom seks je zo weinig interesseert. Let op, ik zeg niet dat je per se tegemoet moet komen aan de behoeftefrequentie van je man. Het gaat mij juist om het beleven van een fijne en bevredigende seksuele levensstijl voor jou als vrouw.

Vaak, niet altijd, kan desinteresse in seks te maken hebben met de volgende thema’s:

 • Je hebt een (te) druk leven en rent je rot om alle bordjes omhoog te houden?
  • Voor dit thema hebben wij de challenge ‘DIGS’ ontwikkeld: Dubbel Inkomen Geen Seks.
 • Ben je emotioneel beschadigd door je man, gefrustreerd, teleurgesteld, geïrriteerd?
 • Heb je een verkeerde kijk op seks en onterechte negatieve gedachten over creatieve seks?
 • Wil je best wel anders maar weet je niet hoe je voorspelbare seks kunt veranderen?
  • Wij hebben verschillende coaching mogelijkheden waarvan er altijd één bij je past.
  • Wij geven persoonlijke workshops die gericht zijn op jouw vraag.

Ik heb er geen zin in

De meeste seksuologen zullen beamen dat negatieve innerlijke gevoelens ten opzichte van seks het meeste voorkomen. Gedrag is zichtbare uiterlijke expressie van innerlijke onzichtbare gevoelens. Hoe je denkt over seks komt tot uitdrukking in bed. Je zegt het dan misschien niet met zoveel woorden, maar elk deel van je lichaam schreeuwt: IK HEB ER GEEN ZIN IN.

Slaat een van deze drie uitgangspunten op jouw?

 • Seks is iets wat erbij hoort, iets dat ik in onze relatie er ook bij moet doen.
 • Seks is een goddelijke opdracht, ik kan niet anders.
 • Seks is een van de manieren waarbij ik mijn liefde kan uiten en de liefde van mijn man kan ontvangen.

Deze opmerkingen heb ik in mijn praktijk ook voorbij zien komen:

 • Seks is een ondankbaar werkwoord.
 • Het beste van seks is als het voorbij is.
 • Ik heb leukere dingen te doen, maar vooruit, ik kronkel tussen de lakens om mijn man een plezier te doen.
 • Seks is voor mij echt niet belangrijk en ik maak er geen prioriteit van.
 • Wat is het probleem van mijn man? Is hij geboren met een overdosis testosteron of zo. Kan hij me niet een keer met rust laten?

Passie, creativiteit en energie

In deze blog gaat het in eerste instantie om jou als vrouw aan te sporen je denken over seks (in de breedste zin van het woord) te veranderen. Niet ter wille van je man, maar voor een rijker leven voor jezelf. Elk mens heeft recht op een plezierig, diepgaand en persoonlijke vorm van liefde en intimiteit.

Als jij degene bent die op dit moment niet kan zeggen dat seks een uitermate plezierige en diepgaande vorm van relationele liefde is dat energie geeft, dan mag je dit weten: Het is geen fout aan jouw kant of dat je iets zou mankeren. Het heeft te maken met de plaats van seks in onze maatschappij en in de christelijke wereld. Seks heeft niet die plek gekregen die God had bedoeld. Het is in de loop van de geschiedenis naar het donker geschoven, er mocht niet over gepraat worden en er mocht niet van genoten worden. Jij en ik zijn met die last opgevoed. Het gevolg is dat niemand een gezond seksueel leven heeft kunnen ontwikkelen.

Maar weet je wat? Je kunt veranderen, stap voor stap. En dat is een heel leuk en spannend avontuur, samen met je partner. De winst voor jouw persoonlijk leven en voor je relatie is enorm!

1 reactie

 1. Pingback: De Passiecoach NederlandEen ander lichaam graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.