Veiligheid en avontuur (1)

veiligheid

Als stellen coaching aanvragen dan hebben ze er samen natuurlijk eerst met elkaar over gesproken. Meestal komt dat initiatief van de vrouw, maar ook de man kan een coaching gesprek beginnen hoewel statistisch gezien 75% van de aanvragen worden opgestart door de vrouw.

Schijnvertoning

Het aanvragen van coaching is voor de meeste stellen een hele stap. Begrijpelijk. In onze cultuur, en dat geldt voor de hele westelijke cultuur, hoor je steevast verhalen over ‘als je getrouwd bent gaat seks als vanzelf’ en ‘daar beneden’. Ik las eens een uitspraak van een dominee: “Seks is zo gevaarlijk, vies en lust bevorderend, dat behoor je voor je huwelijk te bewaren.” (!!!). Zelfs onze prachtige en wonderlijke genitaliën zijn gelabeld met woorden als ‘schaamstreek’, ‘schaamlippen’ en ‘schaamhaar’. Als we over seks praten, bijvoorbeeld tijdens voorlichting of als voorbereiding op het huwelijk, zijn zeven van de tien opmerkingen negatief. Gevaar, pas op, voorzichtig, vies of beheers je. Ook ooievaars en bijtjes komen ergens in deze schijnvertoning voor. Als je christen bent of christelijk maar zonder kerk, of als je christelijk bent opgevoed dan mag je de bovenstaande zinnen nog een keer met een zwaarte van vijf vermenigvuldigen.

De lezer kan zich nu voorstellen dat ik heel blij ben als een stel zich aanmeldt en daarmee laat zien een eerste stap in schaamte, gezichtsverlies en trots te hebben overwonnen.

Veiligheid

Van geboorte af aan leren we onze kinderen zich te wentelen in veiligheid. Terecht en normaal. Maar dat wordt helaas onvoldoende gecompenseerd door avontuurlijke stimulansen: jezelf ontdekken, je grenzen verleggen, out of the box denken, dingen uitproberen, experimenteren met kleding enz. Deze kenmerken zitten meestal stevig verankerd in onze volwassenheid. Het uiteindelijke gevolg ten aanzien van seksualiteit is onbalans, veiligheid en voorspelbaarheid zijn oververtegenwoordigd. Dit veroorzaakt een laag libido bij de vrouw en een hang naar porno kijken bij de man.

Ik wil graag in de volgende blogs schrijven over dit spanningsveld tussen veiligheid en avontuur, want tijdens elke coaching komt dit aan de orde. De balans kan evenwichtiger worden dan het nu is.

Praktijk

Als een stel coaching opstart dan hebben ze een hele grote stap gezet. Ze willen iets. Ze willen hun seksleven anders, ze willen het begrijpen en ze willen weten hoe ze hun veilige gedrag op een veilige manier kunnen doorbreken. Ze hebben namelijk nog heel wat monogame jaren te gaan en de liefde is volop aanwezig, maar de intimiteit is nagenoeg verdwenen en de opwinding is er nauwelijks meer. En bijna altijd op een zeker moment tijdens de coaching verzetten ze zich toch tegen verandering, ondanks hun motivatie om te veranderen, want als ‘veiligheid’ verlaten moet worden ervaren ze opnieuw angst, schaamte en onzekerheid. Wat dat betreft is het verlaten van ‘het huis van angst’ (veiligheid, voorspelbaarheid, laag libido) om intrek te nemen in ‘het huis van liefde’ (avontuurlijk, afwisselend) een van de grootste uitdagingen voor een stel om bevredigende, persoonlijke en afwisselende seks blijvend te beleven in hun hopelijk nog lange tijd van samenzijn.

Maar de volgende keer begin ik bij het begin. De opvoeding van onze kinderen.

Mogelijkheden

Interactieve lezing:

Wil je een avond plannen met mij om over een van de onderwerpen te praten zoals hoe bespreek je seks tijdens de opvoeding, seks tijdens en na de zwangerschap of een ander onderwerp dan kan dat als een groep moeders, vaders of stellen. Een vriendengroep, als kring van een kerk of iets dergelijks, neem dan gerust contact met mij op.

Coaching:

Coaching kan op twee manieren, mondeling en/of digitaal. Bestudeer de website over de mogelijkheden.

2 reacties

  1. Pingback: De Passiecoach NederlandVeiligheid en avontuur (2)

  2. Pingback: De Passiecoach NederlandVeiligheid en avontuur (3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.