Veiligheid en avontuur (2)

veiligheid en avontuur

In mijn vorige en eerste blog over Veiligheid en avontuur (1) beloofde ik te beginnen bij het begin. Dat is natuurlijk onze opvoeding. Tijdens onze opvoeding wordt de basis gelegd voor ons latere seksuele gedrag. En deze opvoeding is hoofdzakelijk gericht op veiligheid.

Als we kijken naar de ontwikkeling van het kind, seksueel gezien, dan kunnen we volgens de ontwikkelingspsychologie deze ontwikkeling indelen in een aantal fasen.

Orale fase 1 (0-8 maanden)

De baby neemt de wereld om zich heen vooral zintuiglijk waar. Zuigen, grijpen en voelen. Daarom is huidcontact tussen de ouder en het kind ook zo belangrijk.

Orale fase 2 (8-14 maanden)

De ontdekking van het eigen lijf begint vorm te krijgen. De handen, voeten, oren, neus, piemel en vagina worden ontdekt. Het ene plekje voelt lekkerder dan het andere plekje. Ook ontstaat er een begin van het begrijpen van mijn en dijn. Knuffelen en spelen vervullen een belangrijke rol en de mond blijft een belangrijke bron van ontdekking.

Hier kunnen sommige ouders zenuwachtig van worden als het kind per ongeluk zijn/haar genitaliën aanraakt.

Anale fase/vroeg genitale fase (14-36 maanden)

De anus wordt ontdekt als een bron van plezier. Poepen voelt lekker en er ontstaat interesse in poepen, poep en plas, billen en kliederen met zand en water. Er is geen onderscheid tussen vies en schoon. Tijdens de zindelijkheidstraining wordt vasthouden en loslaten ontdekt. Een prille vorm van masturbatie wordt ontdekt en het prettige gevoel dat hierbij hoort. Het verschil tussen een jongetje en meisje wordt ontdekt. Knuffelen en bloot lopen is prettig. Er is op deze leeftijd volstrekt geen erotische of seksuele koppeling en er is geen schaamte. Kinderen worden zonder schaamte geboren.

In deze fase beginnen sommige ouders het fundament te leggen bij hun kinderen van schaamte en veiligheid. Vooral als op het normale ontwikkelingsgedrag van de ontdekking van de genitaliën en de prettige lichamelijke gevoelens afwijzend wordt gereageerd. Kinderen beginnen een verbinding te maken in hun hersenen tussen bloot, genitaliën en prettige gevoelens met afwijzing, mag niet en vies.

Laat genitale fase (3-4 jaar)

Kinderen maken een begin met de ontwikkeling van sekse-identiteit en rolgedrag. Als de kinderen iets dergelijks bij de ouders hebben gezien (gezamenlijk bloot douchen, bloot rondlopen en de ontspannen manier van hiermee omgaan door de ouders) dan zal dit proces bij deze kinderen meer ontspannen gaan dan bij kinderen wiens ouders alles wat bloot is verbergen. Peuters en kleuters vinden de genitaliën interessant en kunnen zonder schaamte en zonder ook maar enige vorm van seksualiteit alles showen. Ze zijn trots op hoe ze eruitzien en wat ze ‘hebben.’

Ouders die zelf veel moeite hebben met bloot, intimiteit en seksualiteit, kunnen in deze fase directief en heftig regeren op het kind. Het kind krijgt goed ingeprent dat alles rondom seksualiteit iets is wat verborgen moet blijven.

Intuïtieve fase (4-6 jaar)

Een belangrijke fase waarin veel gebeurt. De sekse identiteit wordt steeds duidelijker maar welk gedrag hierbij hoort is nog onzeker. De gezaaide schaamtegevoelens beginnen zich te ontwikkelen en dit staat op gespannen voet met nieuwsgierigheid naar het lichaam van zichzelf en anderen. Ze willen experimenteren. Wat mag wel en wat mag niet? Alles wat met seks te maken heeft zoals doktertje spelen en masturbatie begint al in het geheim te gebeuren.

Helaas worden peuters en kleuters in deze fase meestal niet begeleid door de ouders. Ouders reageren vaak afwijzend op de seksuele uitingen van hun kind terwijl het kind het niet seksueel bedoelt. Er wordt hierover nauwelijks gesproken en ook wordt er niets uitgelegd. Het kind maakt zijn of haar seksuele ontwikkeling wat dat betreft in zijn of haar eentje door.

Het goede nieuws

De ouder voedt het kind op zoals het zelf is opgevoed. Seks is schaamte, zwijgen en angst. Dat is voor de ouder het veiligst. Het is nu dan ook te begrijpen dat seksualiteit, in de breedste zin van het woord, het veiligst is als je het stiekem doet, verborgen en weggestopt. Seks is daardoor verworden tot een simpele handeling met als doel uitsluitend de biologische bevrediging. Het is ook veilig als je er niet over praat. Je praat er niet over als man en vrouw, maar ook niet met anderen. Want we willen niet, net als toen we een peuter waren, afgewezen worden. We tobben seksueel gezien heel wat af. We weten niets over positieve seks, energiegevende seks, erotische seks binnen een relatie of hoe je tot op hoge leeftijd kunt genieten van seks. Het avontuurlijke is weg als het er ooit al geweest is.

Het goede nieuws is dat je NU kunt kiezen om te veranderen, te leren, te ontdekken en te experimenteren. Of je nu 25, 35, 50 of 75 bent. Is dat niet geweldig? Weg met die schaamte, dat zwijgen en de angst, want “intimiteit, erotiek en seksueel genot zijn geschapen door God.”

Mogelijkheden

Interactieve lezing: Wil je een avond plannen met mij om over een seksueel onderwerp te praten? Dat kan bijvoorbeeld als een groep moeders, vaders of stellen. Een vriendengroep, als kring van een kerk of iets dergelijks, neem dan gerust contact met mij op.

Coaching: Coaching kan op twee manieren, mondeling en/of digitaal.

Bestudeer de website over de mogelijkheden.

1 reactie

  1. Pingback: De Passiecoach NederlandOpvoeding (3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.