Veiligheid en avontuur (3)

veiligheid en avontuur

In mijn vorige blogs Veiligheid en avontuur (1 en 2) en Opvoeding heb ik een begin gemaakt met iets te zeggen over onze behoefte aan veiligheid en avontuur in onze relatie en in onze seksuele relatie. Als beiden in evenwicht zijn zullen we ons levend en energiek voelen. Als we alleen een stevig fundament hebben van veiligheid dan zullen de meesten van ons het gevoel kunnen krijgen een eentonig bestaan te leiden of het echte leven te missen.

Opvoeding

In mijn blog Opvoeding liet ik zien hoe we een stevig fundament van veiligheid leggen ten aanzien van seksualiteit, gebaseerd op onze eigen verlegenheid ten aanzien van seks. Daardoor groeien onze kinderen op met een negatieve spanning ten aanzien van seksualiteit. Door onze gespannen reacties op normale seksuele ontwikkelingsfases van onze kinderen wordt seksualiteit vrij nauw ingekaderd en wordt er een bordje gevaar voorgezet. We noemen dat veiligheid.

Avontuur

Het is normaal als mensen avontuurlijk gedrag vertonen. We willen onderzoeken, ontdekken en nieuwe dingen zien en beleven. We doen dat ook … tijdens vakanties. De rest van het jaar kruipen we weer in onze veilige zone. We gaan thuis weer vrijen zoals we altijd vrijen, terwijl we tijdens de vakantie nog hebben gemerkt dat het spannender kan. Iemand schreef mij eens: “Tijdens onze vakantie kwamen we na een wandeling terecht op een heuvel met een fantastisch uitzicht. Rondom ons alleen maar bos. We werden overweldigd door een gevoel van liefde en opwinding. Het werd een heerlijke unieke vrijpartij. Eenmaal thuis vervielen we weer in onze oude seks-gewoonten. Hoe kan dat?”

Structuren

“Hoe kan dat?” is een vraag die ik vaak krijg. De veiligheid die we van huis uit hebben meegekregen heeft ons een gevoel bezorgd van zekerheid en voorspelbaarheid. Seks ontwikkelt zich zodoende langs vaste lijnen van voorspel, seks en slapen. Veel mensen beginnen met te zeggen dat ze deze vaste structuren heerlijk vinden. Dat begrijp ik wel. De angst voor afwijzing is zo groot dat we vaste structuren voor lief nemen. Maar als zij zelf denken het avontuur niet nodig te hebben dan hun partner wel. Want het avontuurlijke bloed kruipt waar het niet gaan kan, ook seksueel. Het gevaarlijke avontuur doemt dan op zoals vreemdgaan en pornoverslaving.

Doorbreken

We hebben zowel gezonde veiligheid (elkaar kunnen vertrouwen) nodig als avontuur. Dat verschilt ook per periode. Soms geniet je van een vaste seksroutine, en soms heb je de behoefte weer eens iets spannends en onverwachts te doen. Maar veiligheid en vaste structuren doorbreken doe je niet zomaar. Als je al tien jaar op dezelfde manier seks hebt (behalve tijdens de vakantie) dan is de drempel wel heel hoog om iets nieuws te durven voorstellen.

Het kan wel

Kan het wel? Is het mogelijk om te genieten van veiligheid afgewisseld met avontuur?

Ja dat kan. Het komt je niet aanwaaien. Het is niet zo dat je een glossy magazine moet kopen en de tien tips kunt lezen en alles komt goed. Het gaat verder en dieper. Het gaat om de confrontatie met jezelf. Je moet op verkenning gaan en praten met je partner. Je moet jezelf uitdagen. Neem risico’s. Durf je niet iets nieuws te zeggen tegen je partner? Ben je, ondanks jullie liefde bang voor afwijzing? Toch dat risico nemen. Je moet jullie hernieuwde seksavontuur voor je zien, erover praten en het omarmen.

Verhaal

Zo wordt de intieme relatie meer een verhaal, avontuurlijker, zonder dat je weet wat er in het volgende hoofdstuk staat. Om de beurt bijvoorbeeld een spannend voorstel doen. Niet weten wat er komen gaat. Zo bloeit de liefde weer op.

Hoe begin je?

De uitgebreide e-cursus Intimiteit-Jullie energiegevende bron neemt je mee tijdens dit avontuur. Met kennis en inzichten, vragen en opdrachten confronteer je jullie relatie met nieuwe horizonten. De e-cursus zelf is al een avontuur.

WE HEBBEN BEIDEN NODIG: VEILIGHEID EN AVONTUUR!

Mogelijkheden.

Interactieve lezing:

Wil je een avond plannen met mij om over een van de onderwerpen te praten zoals hoe bespreek je seks tijdens de opvoeding, seks tijdens en na de zwangerschap of een ander onderwerp, dan kan dat als een groep moeders, vaders of stellen. Een vriendengroep, als kring van een kerk of iets dergelijks, neem dan gerust contact met mij op.

Coaching:

Coaching kan op twee manieren, mondeling en/of digitaal.

Bestudeer de website over de mogelijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.