Versnellen en remmen

versnellen of remmen

Geen zin hebben in seks of tijdelijk geen zin hebben in seks is normaal. Niet van seks kunnen genieten zoals in het begin van je relatie is normaal. Opzien tegen het hebben van seks op dezelfde manier als de afgelopen jaren is normaal. Maar ook het tegenovergestelde is normaal. Veel meer zin hebben of vaker willen vrijen. In mijn vorige blog had ik beloofd om een aantal blogs te wijden aan de complexiteit van seksualiteit. Omdat onze kijk op seks vrij simpel is ervaren we de hierboven genoemde voorbeelden als problemen, terwijl als je inzicht hebt in de principes van seks je erachter komt dat het geen problemen zijn, maar hoogstens tijdelijke onderbrekingen die je kunt oplossen. Je kunt dat beginnersgevoel van vlinders in je buik weer terugkrijgen als je begrijpt hoe jouw seksualiteit werkt. Misschien andere vlinders die anders aanvoelen? In ieder geval vlinders en gevoelens die op dit moment veel beter bij jou passen. We gaan het hebben over versnellen en remmen.

Masters of Sex

Ik heb eerder de twee Amerikaanse onderzoekers Masters en Johnson aangehaald. William Masters (1915-2001) was gynaecoloog en zijn collega en vrouw Virginia Johnson (1925-2013) was psycholoog. Er is een 48-delige serie (vier seizoenen) over hen gemaakt met als titel: Masters of Sex. Met hun boek Human Sexual Respons (1966) presenteerden zij als eersten een uitgebreide studie van het menselijk lichaam tijdens seksuele activiteiten onder laboratoriumomstandigheden. Zij ontwikkelden o.a. het model van de vier fasen tijdens de seksuele opwinding. We zijn inmiddels 50 jaar verder en de ontwikkelingen hebben niet stilgestaan. Met de nieuwste hersenonderzoeken van de laatste tijd weten we dat onze hersenen in staat zijn seksuele opwinding te remmen of te versnellen. Remmen of gasgeven zeg maar.

Twee hersenimpulsen

Het woordje twee slaat op het dubbele mechanisme in de hersenen bij seksuele opwinding: versnellen en remmen. Dit is geen statisch mechanisme of een soort automatisme ongeacht de persoon of de omstandigheden. De werking van dit versnel en remmechanisme varieert namelijk van persoon tot persoon. Men heeft wel ontdekt dat mannen gevoeliger zijn voor de versneller en de vrouwen gevoeliger zijn voor het remmen. Maar ook tussen mannen onderling en vrouwen onderling zijn de variaties eindeloos. Deze variatie heeft o.a. te maken met hoe het versnellen of remmen zich verhoudt tot een ieders individuele seksuele gevoelens en omstandigheden. Behalve deze punten ga ik het ook hebben over hoe het toch komt dat de hersenen seksuele opwinding versnellen, maar ook welke potentiële gevaren ervoor zorgen dat de hersenen op de rem gaan staan en de seksuele opwinding tegenhouden. Hoe weten onze hersenen wanneer ze wat moeten doen? En hoe kunnen we daarop reageren of hoe kunnen we het veranderen als we dat willen? Waarom reageert de een positief op seksuele relevante signalen, geluiden, ervaringen of fantasieën en een ander negatief?

Versnellen en remmen

Dankzij Masters en Johnson weten we dat onze algemene seksuele opwinding bij elk mens en in elke cultuur bestaat uit verlangen, opwinding en orgasme. Dit is fundamentele kennis en elk mens heeft dit of gaat dit aan den lijve ervaren. Net zo fundamenteel gaat de kennis over versnellen en remmen worden. Maar voordat we in een volgende blog uitgebreider gaan spreken over versnellen of remmen moeten we niet vergeten dat onze psyché, ons geloof en onze emoties een hele sterke factor zijn waarmee we uiteindelijk altijd seksualiteit naar onze hand kunnen zetten. Gelukkig. Zijn we toch mensen en geen zoogdieren.

Om te onthouden

We hebben voorlopig een belangrijk inzicht te pakken op dit moment. Ook in jouw hersenen is er een remmende factor aanwezig ten aanzien van jouw seksualiteit. Hoe dat komt en hoe het werkt dat komt later. Voor nu lijkt het me heel bemoedigend te weten dat er niets mis is met jou. Je hoeft ook niet te denken dat je faalt of dat je verminderde zin in seks te maken heeft met verminderde liefde voor je partner. Jouw seksualiteit is helemaal niet verdwenen, integendeel, het is volop aanwezig. Alleen, je denkt verkeerd. Seks is niet simpel, seks is complex.

3 reacties

  1. Pingback: De Passiecoach NederlandSekstaal

  2. Pingback: De Passiecoach NederlandVier houtblokken om je erotisch vuurtje op te stoken

  3. Pingback: De Passiecoach NederlandVerander nee in ja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.