Waar zijn mijn vlinders gebleven?

vlinders

“Marrie had gisteravond geen seks met haar man gewild, terwijl ze voor de geboorte van hun eerste zoon, zes jaar geleden, haar man Allard wel kon opvreten. Waar is haar verlangen gebleven? Eerst dacht ze dat het door haar derde en laatste zwangerschap kwam, 5 maanden geleden. Toen dacht ze dat het een postnatale depressie was. Toen dacht ze dat ze gewoon moe was. Of misschien hield ze eigenlijk niet meer van haar man. Of misschien was ze gewoon op. Of misschien is het niet de bedoeling dat mensen erotisch verbonden blijven. Die eerste jaren van hun relatie waren geweldig: heet, hongerig, gepassioneerd, lief, liefhebbend en gewoon lekker gek. Dus misschien was dat alles wat ze hadden, herinneringen, dacht Marrie. Misschien zou de rest van hun leven seksloos zijn. Toch hadden ze het geprobeerd. Ze hadden seksspeeltjes gekocht en olie om te masseren. Ze hadden geprobeerd haar vast te binden en hem te blinddoeken . . . en soms werkte het, maar meestal niet. Marrie was best verdrietig en eenzaam omdat ze van Allard hield, maar het lukte haar niet om zichzelf ertoe te dwingen te willen vrijen. Ze vluchtte vaak in haar nieuwste ontdekking, namelijk dat ze in ongeveer vijf minuten een orgasme kon krijgen met de vibrator, en dat maakte het makkelijker om in slaap te vallen. Dus ze ging vroeg naar bed en zoemde zichzelf in slaap. Allard wist dit niet en het leek Marrie het beste het niet aan hem te vertellen. Hij zou het toch niet begrijpen dat ze wel interesse had in een solo-orgasme, maar niet met hem. Het verbaasde haar zelf ook. De laatste gedachte die ze had voordat ze in slaap viel was: Waar zijn mijn vlinders gebleven?”

Gecompliceerd

“Seks is zo simpel, waarom lukt het ons dan niet om het bevredigend te laten zijn?” verzucht menig stel tijdens een coaching. Zoogdierenseks is simpel, is meestal mijn reactie, penetreren, ejaculeren en orgasmeren. Maar mensenseks is gecompliceerd. Seks is meer dan weten hoe het allemaal werkt. Seks is geen drift, geen automatisme waardoor het heel vreemd lijkt als een van beide partners niet wil of kan. Je denkt dan al snel dat er iets aan de hand is met je, net als Marrie in het bovenstaande verhaal. Seks lijkt ook niet op de pornofilmpjes waar alles lukt en alles mogelijk is. Mannen die hiernaar kijken zijn dan weer teleurgesteld in hun eigen situatie en denken misschien: “Waarom heb ik geen vrouw als Stormy Daniels?”

Vlinders vangen

Ik ga in de komende 1, 2 of 3 blogs, een inzicht met je delen, waar je heel veel aan kunt hebben om te begrijpen hoe je jouw vlinders weer kunt vangen. Al jaren ben ik bezig te begrijpen welke rol onze hersenen hebben tijdens de seks, voorafgaand aan de seks en erna. Het lijkt een beetje op die mooie nieuwe serie Max Masterclass door neuropsycholoog professor. dr. Scherder. De complexiteit van seks ligt namelijk in het gegeven dat seks meer is dan een biologische (hormonale) behoefte (zoogdierenseks). Ook geestelijke, psychologische, emotionele en lichamelijke dimensies spelen een rol. Over die dimensies hebben we 2000 jaar lang niet mogen praten, waardoor de menselijke seks op biologische niveau is blijven hangen. Je weet wel, seks is om nageslacht te verwekken en meer niet. Nu weet ik wel dat iedereen denkt dat dat allang een gepassioneerd station is, maar dat is in de uitwerking van ons seksueel gedrag niet zo. Het verhaal hierboven van Marrie laat dat heel goed zien. Dat heftige seksuele begin in haar relatie met Allard had alles te maken met de menselijke biologische behoeften. Wij noemen dat liefde, maar onze hersenen ‘zien’ in een nieuwe relatie de mogelijkheid om ‘te vermenigvuldigen’ (overlevingsmechanisme van het menselijk ras) en maken als een gek ‘opwindingsstofjes’ aan zoals dopamine. Na een aantal jaren van zwangerschappen, drukte, vermoeidheid en carrièregroei houdt dat biologisch mechanisme het voor gezien. Eerst een buik vol vrolijk vliegende vlinders (vvv), maar die vlinders vliegen, of je dat nu wilt of niet, allemaal weg na een aantal jaren. Kans gehad. Wel of geen kinderen. Klaar.

De volgende keer meer. Koop je alvast een vlindernetje om je vlinders weer te vangen?

2 reacties

  1. Pingback: De Passiecoach NederlandVersnellen en remmen

  2. Pingback: De Passiecoach NederlandSekstaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.