Wat doe jij in het bos

wat doe jij in het bos

In mijn vorige blog ‘We remmen wat af heb ik gesproken over het feit dat bepaalde stofjes (hormonen) die betrokken zijn bij seksuele opwinding kunnen toe- of afnemen, versnellen of remmen. Tot nu dacht men dat een laag libido of weinig tot geen zin hebben in seks, vooral te maken had met te weinig stimulans. Maar wat we nu weten is dat iemand zin in seks kan hebben, maar tegelijkertijd te maken kan hebben met te veel interne- of externe signalen die op de rem trappen. Er is dus wel zin of verlangen, maar de remmende factoren zijn te krachtig. De vraag is dus: wat doe jij in het bos?

Een gemiddelde

Met de vorige blogs in ons achterhoofd over seksuele opwinding die kunnen versnellen of remmen, zou ik kunnen zeggen dat de mate van seksuele opwinding het evenwicht is tussen stimulans (versnellen) en afgeremd worden. Zijn er meer interne- of externe factoren die remmend werken, dan zal dat de opwinding afremmen en kan de persoon aangeven geen of weinig zin te hebben. Het hebben van een laag libido wil dan in dit verband zeggen dat de remmende factoren permanent sterker zijn dan de stimulerende factoren. Heeft iemand regelmatig tot vaak zin in seks dan zullen de remmende factoren minder sterk zijn dan de stimulerende factoren.

Eigenschappen

Elk mens is voorzien van versnellende of remmende eigenschappen in zijn/haar centraal zenuwstelsel. We zijn immers allemaal mensen. Maar de gevoeligheid van deze eigenschappen varieert nogal van persoon tot persoon. Opwinding en de mate van opwinding is bij iedereen verschillend. Zo is ook de gevoeligheid voor versnellen en/of remmen bij iedereen verschillend. Sommigen scoren hoog op zowel versnellen als remmen. Anderen scoren hoog op versnellen en laag op remmen. Weer anderen scoren hoog op remmen en laag op versnellen.

In het bos

Stel je scoort hoog op versnellen en laag op remmen. Dat betekent dat er weinig remmende factoren zijn in je leven en je gemakkelijk positief reageert op seksuele stimuli. Deze man of vrouw neemt gemakkelijker risico’s om zich te storten in seks dan anderen. Stel je wandelt met je partner in het bos en de man/vrouw ziet dat er in de wijde omtrek geen mensen te bekennen zijn. Met zijn/haar gevoelige versneller ervaart hij deze situatie als een seksuele stimulans om spontane seks te initiëren.

Kijk uit

Stel je scoort hoog op afremmen en laag op versnellen. Dat betekent dat je gevoelig bent voor allerlei signalen om juist niet opgewonden te raken. Je moet om opgewonden te raken extra je best doen, en de omstandigheden moeten dusdanig zijn, dat je kunt openstaan voor seksuele prikkels. In het bos zal deze man/vrouw niet positief reageren op het voorstel van spontane seks van de partner omdat hij/zij zich teveel moet inspannen om op te letten of er toch niet iemand aan komt.

Wat doe jij in het bos

Hoe zou jij reageren in het bos? Ervaar jij de natuur, de stilte en de mogelijkheid van het bos als een seksuele stimulans of juist andersom, is het een potentieel gevaarlijke plek voor jou om opgewonden te raken.

Krachtige rem

In onze westerse cultuur is op dit moment de gevoeligheid voor remmende factoren sterker dan de gevoeligheid voor stimulerende factoren. Dat heeft alles te maken met de christelijke oorsprong van onze cultuur waarbij seks gezien werd (en wordt) als een gevaarlijke kracht dat met alle mogelijke middelen moet worden afgeremd. Het is aan een ieder van ons om persoonlijk te ontdekken of remmende factoren omgezet kunnen worden in positieve stimuli.

4 reacties

  1. Anne Stekhoven   •  

    Ik sta nu ik in de rouw ben behoorlijk op de rem. Maar dat lijkt me niet meer dan normaal. Ik ben aangedaan en ongelooflijk moe van alle gedoe; mantelzorg en begrafenis regelen en nog meer regelen…Mijn man hoopt op betere tijden…ik ook!

    • Marc Angenent   •     Author

      Dag Anne, dank voor je reactie. Je snijdt het onderwerp van volgende week toevallig aan. Je hebt gelijk, ‘in de rouw zijn’ zijn rem-factoren die opwinding niet toestaan en gelukkig maar, want je hebt alle energie nodig voor je rouwperiode. In mijn blog volgende week ga ik het hebben over rem-factoren waar we niet tegen hoeven te vechten.

  2. Pingback: De Passiecoach NederlandHoud me vast

  3. Pingback: De Passiecoach NederlandSekstaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.