Werk aan relationeel geluk

uitleg lucht op

Bij vrouwen gaat het bij hun relationele leven om de totaliteit van de relatie. Als dat ontspannen is gaat de seks ook beter. Mannen kunnen gebeurtenissen scheiden. Ze kunnen bijvoorbeeld ruzie hebben gehad met hun vrouw om vervolgens 30 minuten later rustig voor te stellen om te gaan vrijen. Dat hun vrouw het meningsverschil nog bibberend aan het verwerken is voelen ze niet aan. Dus: werk aan relationeel geluk.

Stressfactoren

In de blog van vorige week hebben we het gehad over emotionele stress. Inderdaad, vrouwen zijn gevoelig voor de totaliteit van het relationele plaatje. Terwijl de man denkt dat alles pais en vree is maakt de vrouw zich zorgen om diverse zaken en bouwt zo innerlijke blokkades op voor het beleven van bevredigende seks.

Natuurlijk kent de man ook stress, veel meer dan vroeger zelfs. Denk aan het moeilijk rondkomen, dreigend ontslag, ruzie met de baas, zijn gewicht en slechte conditie enz. Hij kan dat echter redelijk in vakjes stoppen. De man kan de stress zelfs verwerken met een hoger libido. Dat heeft te maken met het feit dat hij denkt dat hij, bijvoorbeeld in geval van dreigend ontslag, in ieder geval met seks nog iets van zijn mannelijke eigenwaarde kan beleven.

Voor de vrouw kan alles een stressfactor zijn: zorgen over financiën, over haar man, iets met de kinderen, de familie, met een vriendin, het werk enz. Niet dat alles per se zwaar telt, maar het komt wel allemaal in het hoofd te zitten. En als er teveel van die stress-dingetjes in het hoofd zitten dan raken de opwindingssnelwegen verstopt, bij wijze van spreken.

Opofferen

Een van de sterkste cultureel-christelijk bepaalde eigenschappen van vrouwen is het vermogen zich op te offeren ter wille van de man, de kinderen of de toekomst. Met hun aanpassingsgedrag redden ze menig huwelijk. Opoffering is echter in deze situatie helemaal niet christelijk. Door jezelf op te offeren gebeuren er een aantal dingen die ongezond zijn:

 • Je onderdrukt je eigen uniciteit; het gaat in een relatie niet om een opofferende levensstijl ter wille van je man zodat hij en hij alleen uniek kan zijn, maar om het ontwikkelen van je door God gegeven uniciteit, waarmee je je partner veel gelukkiger kunt maken.
 • Door jezelf weg te cijferen word je niet gelukkig. Je kunt dat vergelijken met het hebben van 5 talenten. Je zet 1 talent in (opoffering) en je onderdrukt er 4.
 • Zelfonderdrukking en jezelf wegcijferen werken door in je seksuele relatie. Als je niet geleerd hebt om zaken bespreekbaar te maken, voor jezelf op te komen of uniek te zijn in wie je bent, dan kun je je seksueel niet overgeven aan de passie. Ondanks je aanpassingsgedrag (zelfonderdrukking en jezelf wegcijferen) kun je wel seks hebben. Beter gezegd, je man heeft seks met jou.

Ziende blind

Dat mannen vaak ziende blind zijn en de innerlijke stressfactoren van hun vrouw niet herkennen en ook niet de daaraan gekoppelde stressreacties zoals vechten, vluchten of verstijven, heeft te maken met de traditionele kijk op het huwelijk waarmee ze zijn opgevoed en onvoldoende kennis over hoe seks werkt. Ze zien vaak totaal hun eigen aandeel niet in de ontwikkeling van een lager libido van hun vrouw of waarom hun vrouw geen seks wil als het bijvoorbeeld met een van de kinderen niet lekker loopt. De bekende stressgerelateerde vluchtreacties zoals ‘ik heb hoofdpijn’, ‘ik ben moe’ of ‘het is al laat en ik moet vroeg op’ zijn niets meer en niets minder dan eufemismen voor ‘ik heb momenteel een laag libido want ik maak me zorgen over een van de kinderen en daarom ben ik er met mijn hoofd niet bij en weet ik niet hoe ik opgewonden kan raken.’

Eigen geluk

Als mannen daadwerkelijk willen leren genieten van bevredigende relationele seks waarbij hun vrouw volop een evenwaardige partner is, dan zouden ze veel meer moeten investeren in het totale vrede gevoel van hun vrouw. Een man kan het aantal stressfactoren van hun vrouw verminderen door hierover vragen te stellen. Niet ‘Hoezo hoofdpijn? Je hebt nooit hoofdpijn’, maar vragen stellen als:

 • Hoe gaat het met onze relatie?
 • Waar erger jij je aan bij mij?
 • Waar wil je dat ik initiatief neem?
 • Wat zijn je ambities?
 • Hoe maak ik je gelukkiger?
 • Wat kan ik van je overnemen?
 • Hoe is je relatie met je vriendin?
 • Hoe wil je dat ik je seksueel benader?
 • Enz.
 • Enz.

De e-cursus Intimiteit – jullie bron van energie geeft jullie inzicht in intimiteit en seksualiteit op relationeel niveau. Door samen over de hoofdstukken te praten, de vragen te bespreken en de opdrachten uit te voeren bouw je aan een veel meer begripsvolle onderlinge relatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.